5 myter om HPV

5 myter om HPV

1. HPV-infeksjon forekommer sjeldent
HPV-infeksjon er en vanlig seksuelt overførbar infeksjon både hos menn og kvinner. Det er anslått at 70-80% av alle kvinner og menn blir smittet av HPV (humant papillomavirus) en eller flere ganger i løpet av livet. Infeksjonen er vanligvis uten symptomer og forsvinner oftest av seg selv ila 6-24 måneder. Noen får riktignok synlige vorter (ca. 10%) og et par typer HPV kan hos noen forårsake en vedvarende infeksjon som på lang sikt kan føre til livmorhalskreft.

2. HPV-infeksjon = kreft
Det finnes over 100 ulike typer av HPV og rundt 40 av disse smitter ved seksuell kontakt. Det er HPV type 16 og 18 som hovedsakelig er forbudet med kreft, men det er kun 1-2% som utvikler kreft som skyldes HPV. 1 av 5 kvinner får fjernet celleforandringer kirurgisk (en liten del av livmortappen opereres vekk) i løpet av livet. Uten slik behandling ville 10-20% av disse utviklet livmorhalskreft i løpet av 20-30 år. I 2017 fikk 316 kvinner livmorhalskreft. Viruset kan også føre kreft i ytre kjønnsorganer, i endetarmskanalen og munnhule hos begge kjønn.

3. HPV smitter sjeldent ved seksuell kontakt
HPV smitter faktisk veldig lett. Ved intim kontakt kan det oppstå små rifter i hud og slimhinner slik at viruset kan overføres. Viruset kan derfor også smitte fra hud som ikke er dekket av kondom (underliv, munnhule og anus) og ved hudkontakt uten samleie. Endrede seksualvaner som økning i oralsex og analsex gjør at vi har flere HPV-smittede i dag enn tidligere.

4. Alle seksuelt aktive kvinner bør ta celleprøve hvert år
Alle kvinner mellom 25-69 år anbefales gynekologisk undersøkelse med celleprøve hvert 3. år. Ingen studier har vist at dette reduserer risiko for kreft for dem under 25 år, men at det derimot øker risiko for overbehandling.

5. Vaksine mot HPV hjelper ikke mot kreft
Jo flere som tar HPV-vaksinen, jo mindre HPV-smitte vil det bli i samfunnet. Alle som tar vaksinen reduserer egen risiko for HPV-relaterte kreftformer og unngår også å spre smitte selv. Både kvinner og menn anbefales vaksinen. Nettlegevakt tilbyr e-resept på Gardasil 9 som beskytter mot 9 HPV-typer og kan forebygge inntil 90% av livmorhalskreft.

Les mer om HPV-vaksinen vi tilbyr på https://www.nettlegevakt.no/hpvvaksine/

Referanser: