Webhosting

Første versjon av Nettlegevakt så dagens lys i 2015. Den ble kodet i PHP med CodeIgniter-rammeverk. Siden ble hostet på en server som vi driftet selv med en LAMP-stack.

Illustrasjon

Mye tid ble brukt for å holde serveren oppdatert og sørge for at serveren fungerte som den skulle. Da linjeleverandøren vår ble utsatt for et DDoS angrep rundt juletider 2015, noe som førte til at Nettlegevakt var utilgjengelig i dagevis, fant vi ut at vi trengte en bedre løsning.

Vi hadde følgende krav til løsning:

  • Høy oppetid, redundans
  • Stor kapasitet til å ta unna trafikk ved nyhetsomtaler o.l.
  • Rask forbindelse / kort lastetid for forbruker

Vi eksperimenterte en del med forskjellige løsninger, blant annet å ha servere som speilet hverandre på forskjellige lokalisasjoner, Webhuset har en slik tjeneste som fungerte ganske bra.

Etterhvert fant vi imidlertid løsningen som vi bruker i dag: Google App Engine. Vi hadde prøvd løsningen såvidt for flere år tilbake, da støttet App Engine kun Python. Nå støtter den PHP og flere andre språk, og det er ikke annet å si enn at for oss har App Engine gjort webutvikling utrolig mye enklere. For de som ikke kjenner til App Engine er det en såkalt PaaS (Platform as a service). Det betyr at alt av serveroppdateringer og drift tar tjenestetilbyder seg av, det eneste du som utvikler trenger å gjøre er å laste opp selve koden for nettstedet. Google er en av flere som tilbyr denne typen tjenester.

Google Datacenter

App Engine tar seg av alt det tungvinne i webutvikling, som serverdrift, redundanse, tilgjengelighet (automatisk skalering), sikkerhet og så videre. Det eneste vi trenger å tenke på er å utvikle selve nettstedet, resten ordner Google. I tillegg er det billig. Anbefales!